Mountainbiken is natuurlijk een erg ruim begrip. Zo zijn er verschillende disciplines binnen het mountainbiken en de daarbij horende verschillende soorten mountainbikes. Zie je door de bomen het bos niet meer dan helpen we je graag op weg.
In dit artikel zet ik alle soorten mountainbikes die je kan kopen nog een keer op een rijtje. Op die manier weet jij meteen welke soort mountainbike het beste bij jou past. Zo wordt de zoektocht naar jouw eerste of nieuwe mtb hopelijk weer een stuk makkelijker.
Inhoud
Crosscountry mountainbikes
Crosscountry mountainbikes zijn veruit de meest bekende onder de verschillende soorten mountainbikes die er de dag van vandaag te verkrijgen zijn. Hoewel je bij een crosscountry mountainbike vaak aan een hardtail zal denken zijn er ook dubbel geveerde crosscountry mountainbikes te verkrijgen.
De zogeheten full suspension crosscountry mountainbikes zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden en ook de profs zie je steeds vaker op een fully dan op een hardtail. De grootste reden hiervoor is dat de crosscountry parcoursen steeds technischer en veeleisender worden.
Zeer veel beginnende mountainbikers kiezen als eerste mtb voor een hardtail. Prijs/kwaliteit is dit natuurlijk in de meeste gevallen de beste keuze. Ga je echter puur voor je plezier mountainbiken dan is een racegerichte hardtail of zelfs een xc fully misschien toch niet de beste keuze?! Lees dus zeker nog even verder…
Bekijk ook zeker de voor- en nadelen van beide soorten mountainbikes die ik in een vorig artikel op een rijtje gezet hebben: hardtail vs full suspension. Zo kom je meteen te weten of je al dan niet voor een dubbel geveerde bak moet gaan…
Kenmerken van een crosscountry mountainbike
Een crosscountry hardtail is erg makkelijk te herkennen daar deze enkel vooraan een vering heeft. Zowel de hardtail als de full suspension crosscountry mountainbike hebben een race-gerichte geometrie waarbij je wat meer voorover gebogen op de fiets zit.
Deze agressievere houding en geometrie draagt niet alleen bij aan de aerodynamica maar zorgt er ook voor dat de gewichtsverdeling optimaal is om vlot door de bochten en over obstakels te rijden zonder al teveel aan snelheid in te boeten.
Een crosscountry mountainbike is daarnaast ook veruit het lichtste type mountainbike puur omdat deze voornamelijk op snelheid gericht is. De dubbel geveerde xc mountainbike is natuurlijk, door de aanwezigheid van een demper / achtervering, wel een stukje zwaarder.
De meeste crosscountry mountainbikes hebben een veerweg van om en bij de 100 mm zowel voor- als achteraan.
Echter zien we de laatste jaren een toename in veerweg, zelfs bij de profs. Een veerweg van 120 à 130 mm vooraan en 100 tot 120 mm achteraan is steeds vaker de regel dan de uitzondering.
Qua bandenkeuze worden de populaire 2,25″ banden ook steeds vaker ingeruild voor bredere exemplaren van 2,35″ of 2,4″.
Downcountry mountainbike
Door de toegenomen veerweg, aangepaste geometrie en bredere banden leunen deze mountainbikes steeds dichter tegen een trail mountainbike aan en bieden ze het beste van twee werelden. Afhankelijk van de geometrie leunt het ene merk dan weer iets meer naar XC en het andere merk iets meer richting trail. Deze nieuwe evolutie kreeg ondertussen ook zijn eigen naam; Downcountry.
De downcountry mountainbike biedt het beste van twee werelden en kan zowel bergop als bergaf én over technisch terrein erg goed uit de voeten. Een downcountry mountainbike zou je dus het best kunnen omschrijven als een mountainbike met een lichtgewicht xc-frame met extra veerweg en een trailgerichte geometrie. Daarnaast liggen er op een downcountry mountainbike vaak ook bredere banden tot wel 2,4″.
Trail mountainbikes
Is snelheid van ondergeschikt belang voor jou en wil jij vooral fun hebben tijdens het mountanbiken zowel op makkelijk als uitdagend en technisch terrein? In dat geval is een trail mountainbike mogelijk de betere keuze voor jou.
Door de recente evolutie op vlak van de verschillende soorten mountainbikes zitten de trail en downcountry mountainbike een beetje in hetzelfde vaarwater… Mag het af en toe toch nog wat harder en sneller gaan dan is een downcountry, met minder veerweg, misschien net wat meer jouw ding. Andersom geldt het natuurlijk ook.
Kenmerken van de Trail mountainbke
Een trail mountainbike heeft zowel voor- als achteraan de nodige veerweg gaande van 120 tot 150 mm.
Daarnaast verschilt de geometrie van een trail mountainbike best wel wat met die van de agressieve crosscountry mountainbike. Zo heeft een trail mountainbike een kleinere balhoofdhoek waardoor de mountainbike minder nerveus en beter zal sturen. Daarnaast draagt deze kleinere hoek ook bij aan het algemene comfort op de fiets. De kleinere balhoofdhoek zorgt er ook voor dat de wielbasis wat langer wordt. Een langere wielbasis zorgt er op zijn beurt voor dat je meer controle over de mountainbike hebt in snelle (technische) afdalingen.
Dankzij de extra veerweg kan je je ook op extra ruig of technischer terrein begeven. De bredere en grovere banden die meestal onder een trail mountainbike liggen zorgen op hun beurt voor extra grip, comfort en vertrouwen op uitdagend terrein.
Zowel de bredere banden als de trailgerichte geometrie zorgen ervoor dat de trail en downcountry mountainbike steeds harder op elkaar gaan lijken. De pur sang trail mountainbike heeft echter nog net dat tikkeltje extra veerweg ter beschikking.
Enduro mountainbikes
Een enduro mountainbike is geschikt om te mountainbiken over erg technisch terrein dat bij voorkeur bergaf gaat. Het verschil met downhill is dan weer dat je bij enduro mountainbiken ook op eigen kracht de berg naar boven gaat fietsen. Bij enduro wedstrijden telt weliswaar de tijd die je over de afdalingen doet, maar moet je wel nog even zelf de berg weer op fietsen richting om volgende afdaling in te duiken.
Ook in Nederland en vooral in België zijn er de laatste jaren steeds meer endurotrails en mogelijkheden bijgekomen. Zo kan je op verschillende plaatsen in de Belgische Ardennen je enduro skills botvieren in de verschillende bikeparken en op speciaal aangelegde enduro trails waaronder:
- MTB Trails Spa
- Bike Park Ferme Libert
- Endurourthe
- Lacs de l’Eau d’Heure (Natura Parc)
- Bikepark Volmersberg (Sankt Vith)
Naast deze Ardense trails kan je ook terecht in Belgisch Limburg op de oude mijnsite Be-Mine waar je naast twee XC-routes ook 5 enduro-lijnen en een heus skills park vindt waar je je helemaal kan uitleven.
Voor dagtochten en meerdaagse avonturen op de enduro bike is een uitstap naar bergachtiger gebied in het buitenland vaak de beste keuze.
Kenmerken van een enduro mountainbike
Een enduro mountainbike is net als de voorgaande mountainbikes, met uitzondering van de hardtail, een dubbel geveerde mountainbike. Omdat je met een enduro mountainbike toch nog wat ruiger terrein gaat opzoeken is de veerweg bij deze soort mountainbikes ook weer wat ruimer. Een enduro mountainbike heeft daarom zowel voor- als achteraan een veerweg van 150 tot 170 mm.
Naast de extra veerweg is het frame van een enduro mountainbike ook wat steviger en daardoor ook zwaarder. Daarnaast zit er op een enduro mountainbike haast altijd een dropper seat post en bredere banden met veel profiel. Waar moderne XC en trail mountainbikes 29″ wielen hebben (met uitzondering van kleine frames) kan je ook enduro mountainbikes zowel met 27,5″ als 29″ wielen verkrijgen.
Net als bij de trailbike is de geometrie van een enduro mountainbike voornamelijk gericht op comfort. Zo is de balhoofdhoek kleiner en de wielbasis en chainstay langer. Al kan dit per merk erg verschillen. Deze waarden zijn echter wel zaken waarmee je rekening kan houden wanneer je een enduro mountainbike wil kopen.
Downhill mountainbikes
Downhill mountainbiken is één van de spectaculairste takken binnen het mountainbiken. Ook daarvoor gebruik je uiteraard een discipline specifieke mountainbike. Een downhill mountainbike is in de eerste plaats bedoeld om snoeihard de berg af te knallen om de beste tijd neer te zetten tijdens wedstrijden.
Kenmerken van een downhill mountainbike
Een downhill mountainbike heeft een erg grote veerweg van 200+ mm. Ook de geometrie van dit type mountainbikes springt in het oog. Zo is de balhoofdhoek nog kleiner en de wielbasis vaak nog langer dan bij de voorgaande soorten mountainbikes.
Qua looks herken je een downhill mountainbike aan de schijnbaar hogere voorkant. Dit is natuurlijk bewust zo gedaan waardoor de rijder niet meteen de neiging heeft om over het stuur gekatapulteerd te worden.
Een downhill mountainbike is erg stevig, zwaar en robuust en dus zeker geen pretje om een berg mee op te fietsen. Gelukkig kan je als downhiller de lift nemen. Een downhill mountainbike heeft in de meeste gevallen ook geen kleine klimversnelling.
Een pure downhill mountainbike is als laaglander dus zeker en vast beetje overkill tenzij je van plan bent te gaan downhillen in het buitenland of aan wedstrijden denkt te gaan deelnemen.
Andere soorten
Bovenstaande soorten mountainbikes hebben zeker en vast al een belletje doen rinkelen. Het zijn immers de meest voorkomende mountainbikes. Echter zijn er nog verschillende andere soorten mountainbikes te verkrijgen waaronder:
Fatbike
Je komt ze in onze contreien niet zo heel erg vaak tegen maar ze zijn er wel, de fatbikes. Dit type mountainbikes herken je in de eerste plaats aan de heel erg dikke banden tot wel 5″ en zelfs meer. Het spreekt voor zich dat zulke dikke banden zowel nut als minpuntjes hebben.
Zo zal je met een Fatbike haast overal zonder veel problemen doorheen komen. Snelheid maken op een Fatbike is dan wel weer wat anders… Ben je toch benieuwd wat een Fatbike allemaal in zijn mars heeft, wanneer je voor een Fatbike zou moeten kiezen en wat de voor- en nadelen zijn in vergelijking met een gewone mtb? Bekijk dan zeker het volgende artikel: Fatbike vs mountainbike.
E-mountainbike
De tijd en technologie staat natuurlijk niet stil. Elektrische mountainbikes zijn niet nieuw maar ze worden wel steeds populairder. Dankzij de ondersteuning van de motor kan je wat makkelijk bergop of kan je wat langere afstanden afleggen. Daarnaast kan dat tikkeltje extra hulp vaak het verschil zijn tussen al dan niet te moeten afstappen op een technische klim of passage.
De nieuwe Fuel EXe van Trek is een mooi staaltje evolutie dat onlangs (juli 2022) gelanceerd werd. Deze elektrische mountainbike / trailbike is gebaseerd op de Fuel EX trail mountainbike maar ziet er niet uit als een e-mtb. Je moet immers al goed kijken om te zien dat deze mountainbike een motor met zich meedraagt.
Op vlak van nieuwe en moderne e-mountainbikes hebben ze bij TREK, met de nieuwe Fuel EXe, alvast een nieuw tijdperk ingeluid. Benieuwd hoe dit gaat evolueren en wat de concurrentie gaat doen…
Freeride & slopestyle
Een Freeride mtb lijkt heel erg op een downhill mountainbike maar is in de meeste gevallen wel lichter. De veerweg schommelt bij deze mountainbikes eveneens rond de 200 mm.
Bij Freeride mountainbiken draait het voornamelijk om avontuur, zelf paden en lijnen uitstippelen. In een Freeride competitie gaat het voornamelijk om de jumps, tricks en skills waarvoor de deelnemers punten krijgen.
In de discipline Slopestyle gaat het ook voornamelijk om de tricks, skills en stijl die de deelnemers uitvoeren op speciaal daarvoor aangelegde trails, ramps en drops. Voor slopestyle gebruik je mountainbikes die vergelijkbaar zijn met Freeride mountainbikes.
Tot slot
Ondertussen heb je al een goed idee gekregen betreffende de verschillende soorten mountainbikes die er zijn. Welke het beste bij jou past hangt natuurlijk af van jouw rijstijl en voorkeur.
Wellicht is jouw nieuwe mountainbike te vinden tussen de 4 meest voorkomende soorten mountainbikes namelijk; crosscountry, trail, enduro of downhill. Al lijkt die laatste ons toch een beetje overkill, zeker om mee aan de bak te gaan in België en Nederland.
De “nieuwe” en steeds populairder wordende downcountry mountainbike is voor vele mountainbikers in België en Nederland misschien wel de perfecte match die het beste van twee werelden levert. Ideaal voor een rustig rondje op de lokale trails maar net zo goed een perfect maatje voor de ruigere trails en het buitenland.
Het is altijd verstandig dat jouw mountainbike het dichtst aanleunt bij het type terrein en soort ritten jij het vaakst gaat fietsen. Zo is een stoere downhill mtb geen verstandige keuze als je voornamelijk op vlakke en snelle parcoursen gaat mountainbiken.
Met een crosscountry fully of downcountry mtb kan je dan wel weer op veel soorten terrein uit de voeten. Op de pittigste en meest technische enduro trails en bikeparken komen deze soorten mountainbikes dan net weer wat te kort.
Welk type mountainbike zit er onder jouw kont? Laat het mij zeker weten in een reactie onderaan de pagina.