Wat is een gravel bike en heb je er echt één nodig?

Wat is een gravel bike

Gravel biken is erg hot sinds de laatste maanden. Naast massaal mountainbiken heeft gravel rijden een enorme boost gekregen. Het is erg jammer dat de oorzaak daarvan een wereldwijde pandemie moet zijn, maar het is nu éénmaal zo.

Maar wat houdt gravel biken nu precies in? Wat is een gravel bike en hoe ziet die er uit? En heb ook jij een gravel bike nodig? Op al die vragen gaan we je in dit artikel een duidelijk antwoord proberen te geven zodat jij kan beslissen of gravel rijden misschien ook wat voor jou is.

Wat is een gravel bike?

Voor we dieper ingaan op alle aspecten van een gravel bike moeten we natuurlijk eerst weten wat een gravel bike nu precies voor fiets is. Een gravel bike is een soort fiets die geschikt is voor een brede range aan terreinsoorten.

Met een gravel bike kan je zowel vlot op de weg fietsen, maar kan je ook zonder problemen eens een onverhard pad inslaan. Een gravel bike is een fiets voor de echte avonturier die graag lang in het zadel zit en dat het liefst op verschillende soorten ondergrond doet.

Gravel bike off-road

Met een gravel bike ben je dus erg veelzijdig en kan je in principe bijna overal gaan fietsen. Het spreekt voor zich dat een gravelbike niet geschikt is voor een bikepark of enduro- en downhill routes.

Hoe ziet zo’n gravel bike er precies uit?

Gravel bike stuur

De meeste gravelbikes zijn uitgerust met een racestuur, in de volksmond ook wel “krom stuur” genoemd. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor een specifiek gravel bike stuur waarbij de beugels naar buiten gericht staan, de zogenaamde “flare-out”. Hierdoor heb je iets meer comfort en controle tijdens het rijden op onverharde paden.

Gravel bike frame en geometrie

De geometrie van een gravelbike kan je vergelijken met de geometrie van een endurance racefiets. Dit wil zeggen dat de geometrie van een gravel bike er voornamelijk op gericht is om lang en comfortabel te kunnen fietsen. Toch wordt er door gravel bike fabrikanten vaak voor verschillende geometries gekozen afhankelijk van het doelgebruik van de gravel bike.

De ene gravelbike leunt daarom harder tegen een racefiets aan terwijl de andere gravel bike meer richting mountainbike gaat qua geometrie.

Over het algemeen hebben de meeste gravel bikes een lager bottom bracket (of trapas) waardoor de fiets dichter bij de grond zit. Een lager bottom bracket zorgt ervoor dat de fiets stabieler aanvoelt, voornamelijk in afdalingen. Ook heb je op die manier minder kans om over je stuur te gaan moest het een keertje mis gaan.

Gravel bike in het bos

Qua stabiliteit en comfort zit een gravel bike dus echt midden tussen een racefiets en mountainbike. Bij het ene merk helt die meer naar een racefiets terwijl een andere meer bij het gevoel van een mountainbike aan leunt.

Het is dus belangrijk om op voorhand te weten wat je voornaamste doeleinde met de gravel bike gaat zijn.

Als laatste is de wielbasis vaak ook iets langer wat ook weer bijdraagt tot meer stabiliteit en comfort, wat zeker van pas komt wanneer je er voor verschillende uren op pad gaat.

Gravel bike wielen

Qua wielen heb je bij een gravelbike keuze uit twee opties namelijk de 28 inch wielen (dit is dezelfde maat als de 29 inch wielmaat die we kennen van bij de meeste hedendaagse mountainbikes) of 27,5 inch (650b) wielen.

Net als bij het mountainbiken geeft een grotere wielmaat je meer comfort en stabiliteit en rol je beter over obstakels heen moest je deze tijdens het gravel rijden tegenkomen. Een kleinere wielmaat is speelser en vraagt iets meer controle.

Gravel bike banden

Gravel bike banden zijn breder dan wegbanden maar net iets smaller dan echte mountainbike banden. Het grote voordeel van bredere banden bij een gravel bike is dat je met meer comfort en grip over onverharde paden en wegen kan fietsen.

Het nadeel, net als bij het mountainbiken, van bredere banden is natuurlijk dat ze iets minder vlot lopen op de gewone wegen en straten omdat ze meer rolweerstand bieden. Hierbij speelt het (noppen)profiel van de band ook een belangrijke rol.

Gravel bike banden

Er is enorm keuze in gravelbanden zowel qua breedte als profiel. De breedte van een gravel bike band varieert van 28 mm tot wel 50 mm. Ter vergelijking: de vaakst gebruikte bandenmaat bij mountainbikes schommelt dan weer rond de 54 mm of 2,2 inch.

Het spreekt voor zich dat je kiest voor minder brede banden wanneer je voornamelijk over de weg fietst en maar af en toe off-road gaat. Ga jij meer voor het echte avontuur over zoveel mogelijk gravel- en bospaden dan kies je beter voor een iets bredere band.

Net als de breedte van de band hebben de noppen ook invloed op het rijgedrag. Dit ga je zeker herkennen vanuit het mountainbiken. Hou je vooral van snelheid maken en rechtdoor rijden dan is een gravelband met weinig profiel de betere keuze. Ga je toch meer off-road en schuw je ook het bochtenwerk niet dan heb je met iets meer profiel betere grip op elk terrein en in de bochten.

In onderstaand artikel vind je de top 20 beste gravelbanden voor verschillende soorten gravelritten:

Gravel bike groepsets

In het mountainbiken zie je bijna niets anders meer dan een 1x aandrijving met een uit de kluiten gewassen cassette achteraan. De voor- en nadelen hiervan zijn je al zeker bekend en die gelden natuurlijk net zo bij het gravel rijden. Toch is het nuttig om even in detail te bekijken wat je precies voor aandrijving wil op een gravel bike.

Ook hier speelt het weer een grote rol welke terreinen jij het vaakst gaat aandoen met je gravel bike. Met een 2x aandrijving heb je nu éénmaal veel meer keuze qua versnellingen en zijn de stappen minder groot dan bij een 1x aandrijving. Het is belangrijk dat je weet dat je de keuze hebt. Waar jouw voorkeur naar uit gaat moet je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Net als bij de mountainbike groepsets zijn de twee bekendste spelers Sram en Shimano. Daarnaast heb je ook nog Campagnolo. Al deze merken hebben gravelbike specifieke groepsets in verschillende prijsklassen in hun assortiment.

Shimano GRX RX serie

Bij Shimano is dit de GRX gravel groepset, waar de GRX RX815 Di2 elektronische schakelgroep de topper is. De GRX groepen zijn er in 3 varianten namelijk:

  • 1×11
  • 2×11
  • 2×10

De GRX RX815 Di2 groepset kan je trouwens vergelijken met de DEORE XT groepen uit het mountainbiken en is de absolute topper in de GRX reeks van Shimano. De racefiets tegenhanger van deze groep is de Shimano Ultegra Di2. Een gravel tegenhanger van de Dura-Ace Di2 race en XTR mtb groepen zijn er momenteel nog niet bij Shimano.

De minder dure GRX 600 is de tegenhanger van de SLX mountainbike groep en de goedkoopste, de GRX 400, is te vergelijken met de Shimano Deore groepset.

SRAM Force en Red eTAP AXS groepset

Bij Sram zijn de paradepaardjes de Force en Red eTAP AXS elektronische schakelgroepen. De RED versie is het absolute premium model dat zowel voor gravel als voor op de weg geschikt is. Bij beide groepen kan je dan ook weer kiezen voor een 1x of 2x aandrijving in combinatie met een 12-speed cassette met verschillende groottes.

SRAM Force

Onder deze twee topgroepen staan de SRAM Rival en de SRAM Apex groepen, waarvan de laatste het instapmodel is. Beide groepen zijn 11-speed en kan je zowel in als 1x of als 2x kopen.

Bij SRAM staan ze bij de duurdere groepen weliswaar een stapje verder dan bij Shimano als het op de 12-speed integratie aankomt. Deze keuze heb je bij Shimano momenteel nog niet.

Campagnolo Ekar 13-speed

Als laatste heb je de 13-speed, je leest het goed, gravel groepset van Campagnolo. Deze Ekar 1×13 groep is de allereerste groepset van Campagnolo waarbij ze de voorderailleur vaarwel zeggen.

De keuze wordt helemaal te gek met de drie verschillende cassettes die bij deze groep horen. Met een bereik van respectievelijk 9-36, 9-42 en 10-44 is er zeker en vast voor elke gravel biker wat wils.

Dynamic Bike Care
  • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
  • Gratis verzending vanaf €29
  • 100 dagen retourrecht
  • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
    (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Waar moet je nog zoal op letten bij een gravel bike?

Schijfremmen

Eens je de remkracht van schijfremmen op je mountainbike gewoon bent wil je nooit nog wat anders. Gelukkig zijn gravel bikes ook uitgerust met schijfremmen (meestal hydraulische), hierdoor kan je zelfs in weer en wind nog rekenen op véél remkracht.

Tubeless banden

Tubeless is de dag van vandaag echt wel de standaard aan het worden en dat zie je ook terug bij de gravel bikes. Dit is zeker en vast een goede trend, ook voor de gravel bikers en hun gravel fiets. Lek rijden is immers nooit fijn, vertraagt je rit en onderbreekt je ritme, avontuur en kan je humeur verpesten.

Steekassen

Tegenwoordig vind je steekassen ook steeds vaker terug op racefietsen. Steekassen zijn nu éénmaal stabieler, steviger en stijver dan snelspanners zeker wanneer je wielen met schijremmen uitgerust zijn.

Waar kan een gravel bike nog voor dienen?

Bikepacking met een gravel bike

Wat er nog bijzonder is aan een gravel bike is dat er net wat meer mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld extra water en zelfs tassen mee te pakken op de fiets. Een gravel bike kan je dus ook zeker en vast gebruiken om te gaan bikepacken.

Gravel bike bikepacking

Bikepacken kan je vergelijken met backpacken, maar in plaats van wandelen ga je dan fietsen om je te verplaatsen. Overnachten doe je in het bos op of campings en je tent, slaapzak en andere spullen stop je in de tassen die je aan je gravel bike kan hangen.

Een gravelbike is dus zeker en vast één van de beste keuzes als je ooit zou willen gaan bikepacken.

Woon-werk verkeer

We moeten allemaal gaan werken en zeg nu zelf, het is vaak niet eens de moeite om de auto te starten. Misschien woon je wel dicht bij je werk of scheelt het amper in tijd. Daarnaast kan naar je werk fietsen (en terug) een goede (extra) training zijn.

Gravel bike  woon-werkverkeer

Een gravel bike is daarom, en ook omdat de geometrie iets comfortabeler is dan die van een racefiets, zeker geschikt om de nodige woon-werk kilometers te maken. Een mountainbike is, mede door de bredere banden, dan net weer iets stugger en trager.

Avontuurlijk gravel rijden

Omdat een gravelbike op elk terrein goed uit de voeten kan kan je in principe gewoon de gravel bike pakken en een eindje gaan fietsen. Wil je een keer een bospaadje of een onverhard pad inslaan dan is dat met een gravel bike geen enkel probleem. Op die manier kan je je eigen streek of zelfs nieuwe streken tot in de puntjes ontdekken.

Zoals je ziet biedt een gravelbike echt wel het beste van twee werelden en kan je je gravelbike volledig afstemmen op wat jij doet en waar jij graag gaat fietsen.

Snel een gravel bike kopen? Of toch nog even wachten?

Klinkt dit allemaal als muziek in je oren, wacht dan toch nog even af voor je hals overkop een gravel bike gaat bestellen, want is dat nu echt wel nodig?

Heb je nog een extra fiets (in dit geval een gravel bike) nodig en moet je al je andere fietsen maar meteen gaan verkopen? Of moet er naast je mountainbike en racefiets ook nog een gravelbike bij komen? Of kies je misschien beter voor een cyclocross fiets?

Veel vragen waar we maar op één manier een goed antwoord op kunnen krijgen en dat is door de verschillende fietsen met de gravel bike te vergelijken.

Gravelbike vs racefiets

Het grootste verschil tussen een gravel bike en een racefiets vind je in het uiteindelijke doelgebruik.

Bij een racefiets spreekt het voor zich dat snelheid het allerbelangrijkste is. De aerodynamica, banden en aandrijving zijn bij een racefiets allemaal op snelheid gericht. Zo zijn de banden standaard een heel pak smaller dan gravel bike banden.

Ook de versnellingen en cassettes bij racefietsen zijn een beetje verschillend ten op zichte van die van een gravel bike. Bij een racefiets moet zoveel mogelijk trapkracht direct omgezet worden in snelheid terwijl dat bij een gravel bike minder belangrijk is.

Ook moet je bij een racefiets inboeten op comfort omdat je, wederom met snelheid in het achterhoofd, vooral aerodynamisch op de fiets wil zitten zodat je zo weinig mogelijk luchtweerstand en wind pakt en daardoor dus sneller kan gaan fietsen.

Wint een racefiets het dan altijd van een gravel bike?

Tuurlijk niet, maar dat hangt natuurlijk weer helemaal van jezelf af. Ben jij een racebeest dat vooral snelheid wil maken en niet van de openbare weg wil afwijken dan moet je zeker geen gravel bike overwegen.

Doe je het liever wat rustig aan en ben je wel te vinden voor het extra comfort en de veelzijdige opties die een gravel bike echt wel te bieden heeft, dan wint de gravel bike het altijd van een racefiets.

Met een pure racefiets is het trouwens ook niet aangeraden om van de openbare wegen en fietspaden af te wijken.

Gravelbike vs cyclocross

Een gravel bike en cyclocross fiets leunen op veel vlakken tegen elkaar aan, maar toch zijn er best wat verschillen op te noemen waardoor je wederom voor een zware keuze komt te staan.

Hoewel je het anders zou vermoeden lijkt de geometrie van een cyclocross meer op die van een racefiets dan op die van een gravel bike. Een cyclocross is immers ook vooral ontworpen voor competitie. Daarom is een cyclocross ook minder gericht op comfort.

Een ander groot verschil dat vanzelfsprekend is is het verschil in gewicht tussen deze twee fietsen. Een cyclocross moet vooral zo licht mogelijk zijn terwijl een gravel bike beter en vaak wat zwaarder is zodat deze ook zonder problemen kan ingezet worden om bijvoorbeeld te bikepacken.

Tevens zijn er ook maar amper gravel bike competities. Gewicht speelt bij een gravel bike dus niet echt een doorslaggevende rol.

Gravel bike

Qua geometrie gaven we al aan dat de cyclocross fiets best wel verschilt van een gravel bike. Ook in de vormgeving van de top tube (de bovenbuis) kan je dit terug zien. De top tube van een cyclocross is bijna volledig horizontaal waardoor de fiets stijver en aerodynamischer gaat aanvoelen.

Bij een gravel bike heeft de top tube vaak een soort buiging of staat deze schuiner waardoor je wint aan comfort.

Ook in de positie van het bottom bracket zit er wel wat verschil bij deze twee fietsen. Het bottom bracket van een gravel bike zit dichter tegen de grond dan bij een cyclocross fiets.

Dit heeft als voornaamste reden dat de pedalen van een cyclocross fiets, door het hogere bottom bracket, de grond of obstakels op het parcours minder snel zullen raken. Zowel bij een racefiets als gravelbike is dit van minder groot belang.

Gravelbike vs mountainbike

Dit is misschien wel de belangrijkste vergelijking die we moeten maken aangezien veel mountainbikers enkel een mountainbike hebben.

Kan je met een mountainbike gravel rijden?

Natuurlijk kan dat en het is zelfs niet eens zo gek. Zeker wanneer we naar de vaste parcoursen kijken in België en Nederland moeten we eerlijk toegeven dat de meeste ook wel met een gravel bike te rijden zijn, al zijn er natuurlijk ook wel uitzonderingen.

Toch zijn er nog best wat verschillen tussen een mountainbike en een gravel bike. Het is denk ik wel vanzelfsprekend dat een hardtail mountainbike de beste vergelijking geeft met een gravel bike. Een fully, enduro of downhill mountainbike liggen qua gebruik verder van gravel biken vandaan.

De grootste verschillen tussen een hardtail mountainbike en een gravelbike vinden we terug in volgende aspecten:

Geometrie

Als je ook in het bezit bent van een racefiets zal dit je zeker bekend voor komen. Eerder kwam je al te weten dat de geometrie van een gravel bike te vergelijken is met die van een racefiets.

Gravelbikes die bestemd zijn voor het echt ruige werk hebben vaak wat meer overeenkomsten met de geometrie van een mountainbike. Een mountainbike heeft daarentegen een langere wielbasis en een grotere balhoofdhoek ten opzichte van een gravelbike.

Bandbreedte

De dikste en breedste banden zitten natuurlijk op een mountainbike. Toch kan je best ver gaan als het op gravel banden aankomt. Toch ga je met een gravel bike vaker voor een smallere band kiezen omdat je ook vaker, en meer dan met de mountainbike, over gewone wegen zal fietsen.

Zoals je eerder in dit artikel kon lezen zorgt een smallere band voor meer snelheid maar anderzijds zorgt deze er wel voor dat je minder grip op de onverharde wegen en paden hebt. Ook het profiel is bij specifieke mountainbike banden duidelijker aanwezig.

Vering

Hoewel je hier en daar ook gravel bikes met veerweg ziet opduiken hebben de meeste gravel bikes toch nog een vaste voorvork. Hierdoor laat je het ruigste terrein best links liggen wanneer je voor de gravel bike kiest.

Als je dus puur voor gravel wegen kiest kan dit dus zeker en vast met beide fietsen. Toch zijn er nog enkele subtiele en kleine dingetjes die je kan doen om je hardtail mountainbike nog net wat meer de gravel toer op te laten gaan.

Mountainbike ombouwen naar gravel bike

Om je niet af te schrikken vertel ik je er meteen bij dat je het titeltje wel met een dikke korrel zout mag nemen. Gelukkig komt er zo goed als geen sleutelwerk aan te pas als jij graag met je hardtail mountainbike wil gaan gravel rijden. Met volgende kleine aanpassingen raas jij over de gravel paden alsof je mountainbike een gravel bike was.

Gebruik je lock-out optimaal

Op je mountainbike zit een voorvork met vering. Als het goed is kan je deze locken, wat simpelweg wil zeggen dat ze niet meer gaat inveren. Als het nog beter is kan je de vork zelfs in verschillende standen locken. Bij mijn Scott mtb’s kan ik mijn vork in zelfs in 3 standen zetten:

  • Helemaal open (volledige veerweg)
  • Half open (halve veerweg)
  • Dicht (geen veerweg)

Dit is vooral handig wanneer je over gewone wegen rijdt en kan zelfs nuttig zijn wanneer het lekker snel en vlot bolt over lange rechte grindpaden.

Wanneer je je vork volledig locked ga je meteen merken dat je sneller gaat rijden zonder dat je meer moeite moet doen. Dit komt omdat je geen weerstand meer hebt van je voorvork.

Maak er dus zeker een gewoonte van om je lockout te gebruiken. Wees wel voorzichtig wanneer je je vork enkel OP de vork kan locken in plaats van via de hendel op het stuur. Let er natuurlijk ook op dat je je vork, wanneer het echt nodig is, ook weer inschakelt. Dit wordt, zeker wanneer je het niet gewoon bent om te gebruiken, wel eens vergeten.

Leg een ander bandenprofiel

Je kan er voor kiezen om voor een iets smallere mountainbike band te gaan. Let er wel op dat je velg geschikt is voor de bandbreedte die je gaat kiezen.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een minder grof profiel. Er zijn genoeg mountainbike banden waarbij er veel minder profiel aanwezig is. Minder profiel zorgt er op zijn beurt weer voor dat de rolweerstand afneemt en je gewoonweg sneller kan rijden op asfalt en betonwegen.

Een gulden middenweg zoeken is hierbij wel belangrijk omdat je op de onverharde paden natuurlijk wel wat grip wil hebben. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Thunder Burt van Schwalbe, de snelste mountainbike band in hun assortiment.

Schwalbe Thunder Burt

Daarnaast zou je voor een semi-slick kunnen kiezen zoals de Hurricane of de Rock Razor. Die keuze moet je vooral zelf bepalen afhankelijk van het terrein dat je het vaakst voor de wielen geschoven krijgt tijdens jouw gravel ritten.

Voordelen van gravel rijden met de mountainbike

Naast deze kleine aanpassingen zijn er best nog wat voordelen verbonden aan gravel rijden met een mountainbike:

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je de kosten uitspaart die komen kijken bij de aankoop van een gravel bike. Echter is dit zo voor de hand liggend dat het niet bij de echte voordelen van gravel rijden met de mountainbike hoort.

Gebruik van je volledige cassette

De meeste mountainbikes hebben tegenwoordig een 1x aandrijving. Ook op gravel bikes komt dit naast de 2x aandrijving ook steeds vaker voor.

Ga je gravel rijden met de mountainbike dan zal je merken dat je sommige kroontjes van je cassette vaker gaat gebruiken terwijl je deze tijdens het mountainbiken misschien maar zelden gebruikt. Op die manier haal jij het volledige potentieel uit je cassette.

Off-road wanneer je maar wil

Zoals je ondertussen weet kan je met je gravel bike bijna alles doen wat je maar wil. Heb je zin om van de weg af te wijken of eens een smaller paadje in te duiken, dan kan dat gewoon.

Maar je las het goed: “bijna alles”. Een gravel bike heeft natuurlijk zijn beperkingen, zeker tegenover een mountainbike. Ga je gravel biken met je mountainbike dan is the sky the limit. Heb je even zin om dat steile en technische mountainbike stukje mee te pikken dan moet je niet eens nadenken of het nu wel of niet zou kunnen.

Met een mountainbike kan dus echt alles, net wat meer dan met een gravel bike. Zeker als mountainbiken je voornaamste hobby is, is dit zeker iets dat in het voordeel van de mountainbike spreekt.

Veel kilometers aan een mooie snelheid

Heb je de tips van de banden en het gebruik van de lockout goed onder de knie dan is er nog maar weinig verschil in vergelijking met een gravel bike.

Zeker wanneer je goed getraind bent is het zeker en vast mogelijk om jouw maten op hun gravel bikes bij te benen met je mountainbike. Heb je geen gravel bike dan kan jij toch nog met je groepje mee tijdens het gravel rijden en rij je ze er misschien wel af!

Bikepacken met de mountainbike

Naast de gravel bike is een echte trekking fiets misschien wel de beste optie om te gaan bikepacken. Toch is dit ook vlot en makkelijk haalbaar met je hardtail mountainbike.

Droom je dus van een avontuurlijke bikepacking trip, maar wil je liever geen nieuwe fiets aanschaffen? Niet getreurd, met een mountainbike gaat bikepacken minstens even goed. Daarnaast kan je zoals eerder gezegd je trip net wat avontuurlijker maken omdat je mountainbike op meer verschillende terreinsoorten inzetbaar is.

Gravel bike of mountainbike?

Kan je dus met je mountainbike gaan gravel rijden? Zeer zeker wel.

Is het dan volledig zinloos om weer een nieuwe fiets bij te kopen? Dat dan ook weer niet.

Een gravelbike heeft natuurlijk ook zijn voordelen en zijn charmes. Het ligt er voornamelijk aan wat je liefst doet. Wil je vooral gaan gravel rijden dan is een gravel bike natuurlijk je eerste keuze.

Gravel bike

Ben je vooral mountainbiker maar proef je graag eens van het gravellen, wil je eens wat verder van huis fietsen of mag het eens een keer wat sneller gaan, dan kan je voor die enkele keren zeker je mountainbike gebruiken.

Rekening houdend met de tips die je eerder in dit artikel kon lezen gaat dit je zeker en vast bevallen. Heb je daarnaast toch net wat meer affiniteit met de weg dan wordt de keuze al wat moeilijker als je ook de smaak van het gravel rijden te pakken krijgt.

Een racefiets omtoveren tot een gravelbike is meestal niet het beste idee. Je bent immers vaak beperkt in keuze op gebied van gravelbanden. Dit is zeker het geval wanneer jouw racefiets over velgremmen beschikt. De breedste gravelbanden zijn in dat geval geen optie voor jou. De ruigste gravelpaden zijn in dat geval dan ook niet het beste idee.

Vandaar dat er in zulke gevallen vaak gekozen wordt voor een gravelbike met bijvoorbeeld een extra set wielen. Deze monteer je dan wanneer je volledig op de weg gaat fietsen.

Uitrusting en accessoires voor jouw gravel ritten

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best wat mogelijkheden. Toch heb je niet voor elke discipline een andere fiets nodig. Zolang je je er maar niet te druk om maakt dat je hier en daar wat moet inboeten op comfort, snelheid of veelzijdigheid komt het allemaal wel goed en hoef jij je garage niet vol met fietsen te zetten.

Ook je kleerkast en toolbox hoeft niet meteen volledig geupdate te worden. Je kan namelijk veel van je mountainbike spullen hoe dan ook voor tijdens het gravel rijden gebruiken. Om er toch zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet overlopen we de belangrijkste tools, uitrusting en accesoiress nog een keer.

Welke uitrusting heb je nodig om te gravelbiken?

Gravelbikes zijn voornamelijk ontworpen om lang in het zadel te zitten, daarom is het belangrijk dat je in eerste instantie je zadel en zithouding goed afstelt of laat afstellen.

Fietsbroek met zeem

Daarnaast is het ook van erg groot belang dat je met een goede fietsbroek met zeem gaat gravel rijden. Je wil immers geen last krijgen van zadelpijn.

Wat voor broek je draagt op een gravelbike daar bestaat niet echt een regel over, of toch? Je draagt simpelweg de kleding die je zelf het liefste draagt. Is dat lycra, dan draag je lycra maar het kan net zo goed met vrijetijdskleding, je mountainbike kleding of je fietskledij.

Mag het toch wat “echter” of fanatieker dan kan je uiteraard kiezen voor specifieke gravelbike kleding, want die is er tegenwoordig ook… Gravelbike kleding heeft als voordeel dat het de eigenschappen van wielerkledij en mtb-kleding combineert. Op die manier ben je nog steeds aerodynamisch en voorzien van het nodige zitcomfort. Anderzijds ben je met gravelbike kleding beschermd tegen takken, struiken en schuren én dankzij de vele opbergzakken hoef je zelfs geen fietsrugzak meer mee te nemen…

Beste gravelbike kleding bekijken >>

Mountainbike of toch echte gravel schoenen?

Naast goede fietskledij is de keuze van je fietsschoenen ook nog een belangrijke factor. Dit hangt in eerste instantie volledig af van het soort pedalen die er op je gravelbike gemonteerd zijn.

Heb je vlakke pedalen dan kan je met eender welke soort schoenen op pad.

Rijd je liever met klikpedalen dan is het verstandig je mountainbikeschoenen te gebruiken tijdens het gravel rijden. Waarom dan? Als je even van dichtbij naar je mountainbike schoen kijkt zal je merken dat het schoenplaatje in de schoenzool verzonken zit. Dit zorgt ervoor dat je nog op een normale manier kan stappen wanneer je niet op de fiets zit of bij een moeilijkere passage te voet staat.

Ga je op pad met racefietsschoenen, waar het (driepunts)schoenplaatje OP de zool gemonteerd is, dan wordt stappen net weer wat moeilijker en ongemakkelijker.

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook specifieke gravelbikeschoenen.

Shimano RX8 gravel schoen

De Shimano RX8 (road crossover) en de Northwave Rockster zijn zo’n mooi voorbeeld van een gravel schoenen die het beste van twee werelden combineren.

Northwave Rockster
Northwave Rockster gravel schoen

Deze gravel schoenen zijn compatibel met SPD, waardoor het schoenplaatje verzonken zit en je daardoor nog vlot kan wandelen. Daarnaast combineren deze schoenen de performance en het vermogen van raceschoenen met de veelzijdigheid en comfort van offroad schoenen.

Naast de bovenstaande oerdegelijke gravelschoenen zijn er nog zat andere opties beschikbaar. De beste gravelschoenen hebben we dan ook in een overzichtelijke lijst gegoten:

Hulp voor onderweg

Los van kledij en schoenen is het net als bij echt mountainbiken verstandig om jezelf te voorzien van gereedschap in het geval je eens pech moest hebben. Ben je vergeten wat er zoals belangrijk is om mee te nemen, dan fris ik nog eens graag je geheugen op met een vorig artikel:

De beste mtb tools die je zeker moet hebben >>

Denk bij het gravel rijden ook aan je eigen veiligheid en die van anderen

Ook je fiets- of mountainbike helm mag je zeker niet vergeten, want hoe dan zijn er bij gravel rijden ook risico’s die om de hoek loeren. Het is trouwens verstandig om altijd een helm te dragen, ongeacht met welke fiets je je verplaatst. Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook voor een specifieke gravel bike helm kan kiezen?

Ga je echt de avontuurlijke toer op dan is een fietsgps, een slot en fietsverlichting ook zeker en vast geen overbodige luxe.

Ook een fietsbel is op de gravel bike in mijn ogen echt wel een must, net als op eender welke andere fiets trouwens. Roepen, schreeuwen en tieren om voorbij te kunnen is ronduit onbeschoft. Een belletje en een vriendelijke goeiedag zullen je daarentegen zeker in dank afgenomen worden.

Om dit alles op te bergen kan je bijvoorbeeld één of meerdere van je bikepacking tassen gebruiken. Heb je deze (nog) niet, dan kan je er ook voor kiezen om met een CamelBak of fietsrugzak te gravelbiken. Tenzij je natuurlijk met veelzijdige gravelbike kleding op pad bent…

Slecht weer, regen en modder hoeft natuurlijk geen excuus te zijn om de gravelbike op stal te laten staan. Met een setje gravelbike spatborden houd je niet alleen je kleding properder maar blijft jouw gravelbike ook gespaard van steenslag tegen het frame en heb je achteraf weer wat minder kuiswerk.

Dynamic Bike Care
  • Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
  • Gratis verzending vanaf €29
  • 100 dagen retourrecht
  • 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
    (niet cumuleerbaar met andere kortingen)

Conclusie

Gravel rijden met de mountainbike is dus helemaal niet zo moeilijk en ik kan me dan ook amper voorstellen dat jij het niet leuk zou vinden.

Gravel rijden met de mountainbike

Natuurlijk moet je er wel voor te vinden zijn. Ben jij vooral op zoek naar technische uitdaging, dan is gravel biken waarschijnlijk niets voor jou. Toch ben ik er van overtuigd, mede omdat je tot het einde van het artikel gelezen hebt, dat gravel rijden je wel aanspreekt.

Laat me dus zeker weten hoe jij het gravel biken aanpakt. Heb je een gravel bike of doe je het zoals mij ook gewoon met de mountainbike. Heb je nog leuke tips, vragen of wil je je ervaringen delen, laat dan zeker een berichtje achter onderaan deze pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

12 reacties

  1. Duidelijke uitleg. 👍
    Voor diegenen die nog hun 26’frame hebben is dit ideaal om een gravelbike op te bouwen. 29 wielen met bandjes tot 40mm passen daar perfect in en oogt mooier dan in 29frame. Achterwiel komt kort bij zitbuis en oogt precies als een gravel. Ook kun je een plat stuur gebruiken en versmallen tot je eigen keuze eventueel terug met grips aan uiteinde.
    Ben mijn vorige Seven zo aan het opbouwen,nog juist voorste rem en hij is klaar.
    Zal er eens een fotootje van doormailen.

    Gr. Roger

  2. Één van de grootste verschillen tussen het rijden met de gravelbike en mountainbike is ook je houding. Bij mijn MTB zit ik ook veel rechter, wat comfortabeler is voor je rug en nek, mede dankzij het rechte stuur. Schakelen verloopt ook heel gemakkelijk. Zelf rij ik op een race-, trekking-, gravelfiets en een MTB.

  3. In September 2020 deed ik een lange graveltocht van 204 KM met de MTB in Haspengouw .
    Het parcours bestond uit meerdere lussen die mekaar overlapten in de regio Wellen ,Borgloon ,Tongeren Sint Truiden . Ik deed dit als alternatief voor de Vulkanbike MTB marathon in Duitsland , die dat jaar maar een beperkt aantal deelnemers had door COVID pandemie . Omdat Haspengouw totaal niet technisch is besloot ik als uitdaging de grens van de 200 km op te zoeken . (Op de weg maak ik tochten van zelfs 300km . ) Wat mijn ervaring betreft het gravelen met de MTB kan ik enkel maar positief zijn . Inderdaad de houding is bij mij ook zeer comfortabel en op de iets wat ruwere ondergrond geeft de MTB wat meer vertrouwen . Uiteraard zal een echte gravel ook wel zn voordelen hebben , maar met 1 een goede conditie en 2 het aangepaste materiaal (de juiste bandenkeuze kom je met een MTB heel ver . Trouwens bij de huidige georganiseerde graveltochten waar ik al aan deelnam in Belgie is 50% van de deelnemers uitgerust met een MTB hardtrail .

    1. Hey Jean-Paul,

      Bedankt voor je reactie, zeer duidelijk en interessant! Dat 50% gravel rijdt met de mountainbike wist ik niet! Goed om te weten want ik ben er ook niet vies van, ga het zeker wat vaker proberen te doen in de toekomst. Had het idee dat je dan misschien wat uit de toon zou vallen… Haha niet dus…

      Groeten

      1. Dag Geert ,zo dacht ik er oorspronkelijk ook over .Maar na mijn deelname aan enkele Yuzzu Graveltochten ( een organisatie die graveltochten organiseert) . Kwam ik verschillende deelnemers met een Hardtrail tegen .Daarbij is er een verschil in gravel en gravel naar mijn gevoel. Hier in België heb je gravel en onverharde boswegen .In bvb Dolomieten in de regio Toblach Drei Zinnen ( Tre Cime Lavaredo) heb je het oude spoorwegtrace van Toblach naar Cortina. Dat is echte gravel . En een paradijs voor zowel gravel als Mountenbikers. Trouwens de Dolomiti Superbike Mtb Marathon die in die regio georganiseerd wordt .Heeft sinds dit jaar ook een apart klassement voor gravelbikes .Er zijn drie afstanden 120km 85 km en 60 km .Vooral de 60bkm is zeer goed doenbaar met gravelbike .Maar je moet wel de Hoogtemeters overbruggen. Op de 60 km is dat ca 1600 Hm .Je beklimt er de prachtige Platzwiese waarvan de top op 2000meter licht .Zeker het parcours dat in richting van de uurwijzer loopt is prachtig voor de gravel . Om het jaar is het met of tegen uurwijzer richting. Zeker eens een aanrader.

        1. Hey Jean-Paul,

          Van de Dolomiti Superbike heb ik meteen maar een “bucket list” marathon gemaakt, ziet er erg leuk uit en niet te technisch ondanks dat het in de Dolomiten te doen is…

          Bedankt voor de info!

  4. Jean Paul en Vera hebben het over de “inderdaad comfortabelere MTB”, terwijl in de tekst letterlijk staat: “Dat je met een mountainbike inboet op comfort in vergelijking met een gravel bike zal je zeker en vast niet meer verrassen.”
    DAt is gewoon verkeerd dus. Ik ben in Houffalize met een gravelbike met 27″ gaan rijden bij wijze van test. En geloof me, na 3 dagen weet je dat de MTB-stukken niet opwegen tegen het COMFORT dat je hebt op een hardtail MTB. King Alfreds Way in Engeland reed ik deze zomer met de gravelbike, en dat was dan weer wel vaak goed te doen, met voordeel op de echte gravelpaden t.o.v. een zwaardere en loggere MTB. Oh ja, zwaarder en logger… oeps… versus kortere wielbasis en wendbaarheid?
    Een Cube cross race en een Giant TCR in 21″/XL zitten aan 1006-1030 mm wielbasis. Een GT Grade (gravel) aan 1055mm en een Cube Reaction C:62 Race aan… 1138mm. De wendbaarheid van de MTB’s zit niet in de wielbasis, maar in andere elementen van de geometrie. Google is je vriend… 😉

    PS: zijn mijn huidige fietsen, en ééntje van mijn vriendin, maar ik heb nog met Canondale M800, GT Zaskar LE (old school 26″), Ridley Ignite, Specialized Carve 29″” (gestolen),… GT ZR1, Cervélo S5,… gereden ook. On road, offroad, gravel, mixed, trekking, bikepacking,… alleen fullies, daar heb ik nooit iets mee gehad (tenzij voor downhill maar daar doe ik niet aan).

    1. Dag Yourt,

      Bedankt voor je reactie. Het stukje dat je noemt was idd verkeerdelijk geschreven. Dank om het te melden 😉

      Een xc-fully kan ik je enkel maar aanraden… ook om af en toe te gravelen

      Groeten

  5. Tja, we zijn weer terug bij af.
    Ik rijd al jaren op een Cannondale F1000 met snelle banden en omgebouwd voor bikepacking.

    Werkt perfect en kost weinig.
    Maar ach, je moet ergens je geld aan uitgeven nietwaar?

  6. Hey ,

    Wat een interessant stuk. Misschien kan iemand mij hier raad geven. Ik fiets naar mijn werk met een elektrische mountainbike hard tail. Door het bos, niet technisch wel onverhard en swinters blubber. Laatste stukje asfalt en dan ben ik er. Gaat super. Nu wil ik misschien over stappen naar een niet elektrische fiets maar kom er niet uit, wat te kiezen.
    Ik wil me niet doodtrappen op asfalt wegen door de weerstand maar wil zeker door het bos kunnen. Ik zie ook wel eens mensen op stadsfietsen erdoorheen gaan, dus respect. Maar doe dat liever op een andere fiets.
    Ik heb nu een mtb houding. Wat mij bevalt. Andere houding geen ervaring mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”