Een mountainbike voor beginners kopen? Hier moet je op letten!

Last update:
Mountainbike voor beginners

Sta jij op het punt om te beginnen met mountainbiken of wil je te weten komen of deze hobby wat voor jou is? Dan heb je natuurlijk in de eerste plaats een mountainbike nodig. Zoals elke mountainbiker wel begonnen is, is het zeker niet onverstandig om ook te starten met een mountainbike voor beginners.

Een goede en degelijke mountainbike voor beginners hoeft zeker niet de allerduurste te zijn. Op die manier kan je relatief goedkoop maar toch op een veilige manier kennismaken met deze hobby.

Toch zijn er diverse zaken waarmee je ook als beginner rekening kan houden om uiteindelijk zoveel mogelijk mountainbike te krijgen voor jouw geld en budget. In dit artikel helpen we je daar graag mee op weg zodat jij de beste keuze kan maken.

De grootste valkuil

Je bent helemaal enthousiast en wil zo snel mogelijk met je nieuwe hobby van start gaan, dat begrijpen we en iedere beginnende mountainbiker zal zich daarin herkennen. Toch is het aan te raden om dat enthousiasme een beetje te temperen zodat je niet meteen vanaf dag 1 een foute keuze maakt…

De grootste valkuil bij het kiezen van je allereerste mountainbike voor beginners is de mountainbike kiezen die je het mooist vindt… Niet meteen het beste idee aangezien de mooiste mountainbike of die in jouw lievelingskleur natuurlijk niet per sé de beste keuze is voor jou. En wat ben je met een mountainbike die mooi is maar helemaal niet je ding blijkt te zijn, niet geschikt is voor wat jij hem wil gaan gebruiken etc…

Kijk dus verder dan je lievelingskleur of je eigen smaak en kies voor de mountainbike die het beste geschikt is voor jou. Weet je nog niet precies waar je allemaal op kan letten, lees dan zeker verder, want wij helpen je daarmee graag op weg.

Welke soort mtb kopen?

Voor je een mountainbike gaat kopen is het belangrijk om te weten dat er best veel verschillende soorten mountainbikes bestaan. Om het meeste plezier uit je nieuwe hobby te halen is het belangrijk dat je op de juiste mountainbike zit.

soorten mountainbikes

De meeste beginnende mountainbikers willen vooral gewoon wat door het bos fietsen en kiezen daarom vaak voor een hardtail. Hardtail mountainbikes hebben enkel vering vooraan maar zijn in principe erg breed inzetbaar. Wil je het toch meteen wat ruiger aanpakken dan is een full suspension mountainbike misschien wel de betere keuze.

In laatstgenoemde categorie vind je ook de meest verschillende soorten mountainbikes terug. Zo heb je de snelle crosscountry full suspension en de steeds populairder wordende downcountry mountainbike. Voor het ruigere werk en technische trails kan je kiezen voor een trail- of enduro mountainbike. Een downhill mountainbike zal je niet snel nodig hebben in België of Nederland, maar ze bestaan natuurlijk wel…

Heb je eerder een beperkt budget of wil je niet teveel geld uitgeven en eerst even kijken of mountainbiken echt wel wat voor jou is? Om in dat geval het meeste mountainbike voor jouw geld te krijgen zal de keuze eerder beperkt blijven tot een hardtail mountainbike, tenzij je je op de tweedehandsmarkt waagt…

Met dit type fiets kan je op de meeste routes en trails in België en Nederland zeker en vast goed uit de voeten. Wil je toch liefst een dubbel geveerde mountainbike dan zal je je budget lichtjes moeten opkrikken of gewoon bereidt zijn om meer geld uit te geven.

Op welk type terrein ga je mountainbiken?

Het type of soort mountainbike dat je in huis gaat halen is ook afhankelijk van het terrein waarop jij het vaakst zal gaan mountainbiken. Wil je je meteen wagen aan de meest technische trails en een bezoekje aan een bikepark, dan is een hardtail misschien toch niet zo’n goed idee.

Heb je nog helemaal geen ervaring dan zullen de vaste routes, toegankelijke bosgebieden en toertochten in Nederland en België je zeker al de nodige adrenaline bezorgen en is een hardtail zeker en vast een goede keuze.

In de winkel of tweedehands kopen?

Mountainbiken is de laatste jaren sterk in opmars om niet te zeggen dat het wel even aan het boomen geweest is. Veel mensen vonden de weg naar het bos en wilden proeven van deze prachtige sport. Hoewel er zeker veel mensen zijn blijven hangen en de sport nog steeds beoefenen zijn er ondertussen ook weer veel mensen afgehaakt.

Het voordeel van dat laatste is dat je heel erg veel mountainbikes op tweedehands websites ziet verschijnen. Als je goed weet waar je op moet letten dan kan je met een beetje geluk wel koopjes doen en meer mountainbike krijgen voor jouw budget dan je in de winkel zou krijgen…

Zo kan je voor hetzelfde budget tweedehands een beter afgemonteerde hardtail of zelfs een lichte fully op de kop tikken. Heel erg verleidelijk maar er is natuurlijk ook een keerzijde aan die medaille.

Koop je een mountainbike in de winkel dan betaal je misschien wel wat meer maar je hebt er meteen ook de service bij. Zo is een eerste onderhoud of check-up altijd gratis en ontvang je wel wat gratis accessoires.

Mountainbikes worden altijd afgeleverd zonder pedalen. Koop je de mtb in de fietswinkel dan zal je er vaak ook pedalen naar keuze bij krijgen. Op die manier kan je meteen ook de keuze maken tussen platformpedalen (flat pedalen) of klikpedalen.

Daarnaast heb je meteen ook een vaste stek om, in geval van pech of kapotte onderdelen, op terug te vallen.

Koop je tweedehands dan moet je ofwel helemaal zelf aan de bak bij problemen of moet je in elk geval op zoek naar een fietsenwinkel/fietsenmaker die jouw fiets wil helpen onderhouden en herstellen.

Uiteraard kan je veel dingen zelf oplossen als je een beetje handig bent, maar het is altijd handig om een echte specialist achter de hand te hebben voor het oplossen van de meer geavanceerde klussen. Denk hierbij maar aan het vervangen van een bottom bracket, onderhoud aan de vering of het vervangen van wiellagers.

Tweedehands of in de winkel?

Tweedehands een mountainbike voor beginners kopen is altijd een risico gezien je niet weet wat er allemaal met de mountainbike gebeurd is en of deze ook echt goed onderhouden is. Heb je er zelf niet zo veel verstand van, neem dan zeker iemand mee die er meer verstand van heeft en weet waar naar te kijken. Zo voorkom je dat je thuis komt met een slecht onderhouden mountainbike of eentje waar je meteen aan kan gaan sleutelen…

Ook al ken ik er wel wat van, toch kies ik persoonlijk zelf altijd voor een mountainbike uit de winkel. De service die je daar krijgt, mits je een goede fietsenmaker vindt, is de iets hogere prijs zeker en vast waard.

Lees jezelf in beide gevallen wel goed in zodat je weet wat je wil en wat voor jou niet meteen noodzakelijk is. Onderstaand vind je een overzicht van enkele belangrijke onderdelen en eigenschappen waarmee je rekening kan houden bij het kiezen van een mountainbike voor beginners.

Belangrijke onderdelen en eigenschappen

Een goede mountainbike voor beginners, in de vorm van een netjes afgemonteerde hardtail, kan je voor iets meer dan €1000 in huis halen. Echter kan het per merk aardig verschillen hoeveel mountainbike je precies voor dat geld zal krijgen. Wil je meteen een dubbel geveerde bak, dan kom je er niet met €1000 en zal je iets dieper in de buidel moeten tasten.

De prijs van een mountainbike wordt bepaald door de onderdelen die er op zitten. Verwacht bij een mountainbike voor beginners zeker niet de duurste onderdelen. Als je mountainbikes gaat vergelijken ,wat zeker aan te raden is, kunnen de gebruikte onderdelen erg verschillen ook al zitten de mountainbikes, die je vergelijkt, in dezelfde prijsklasse.

Om in zulke gevallen de beste keuze te kunnen maken is het handig als je wat meer weet over de onderdelen die op een mountainbike zitten. Denk hierbij aan het materiaal van het frame, de wielen en de verschillende groepsets…

Frame materiaal

De meest gebruikte framematerialen voor mountainbikes zijn aluminium en carbon. Daarnaast zijn er ook modellen te verkrijgen uit staal. Een mountainbike uit staal is heel goedkoop en supersterk maar wel erg zwaar en heel erg vatbaar voor roest. Titanium mountainbikes komen minder voor maar ze bestaan wel.

Op vlak van een mountainbike voor beginners is een aluminium frame vaak de beste keuze. Aluminium is licht, sterk, duurzaam en goedkoper dan een carbon mountainbike.

Op een aluminium mountainbike zal je daardoor vaak betere onderdelen terugvinden in vergelijking met een carbon mountainbike in dezelfde prijsklasse (als die er zelfs al is).

Carbon is lichter dan aluminium en erg stijf, maar wel kwetsbaarder dan aluminium. Wil je dezelfde onderdelen op je carbon mountainbike als op de aluminium mountainbike dan zal je meestal wat dieper in de buidel moeten tasten.

Uiteraard kan je ook voor de duurdere carbon mountainbike kiezen en na verloop van tijd de onderdelen upgraden…

Bij een aluminium mountainbike frame moet je er ook rekening mee houden dat de lasnaden zichtbaar zijn. Dit heb je uiteraard niet bij een carbon frame.

Wil je meer te weten komen over de voor- en nadelen van beide frame materialen? Check dan zeker, via onderstaande link, het artikel dat we erover schreven:

Carbon of aluminium mtb >>

Wielen

Op vlak van wielen heb je in principe de keuze tussen 3 maten; 26, 27,5 en 29″. Het is vooral de laatste, de grote 29″ wielen, die je op hedendaagse mountainbikes zal terug zien. 27,5″ wielen zie je nog wel bij sommige enduro of downhill bikes. Ook de mountainbikes in kleinere maten kunnen uitgerust zijn met 27,5″ wielen. Zo heeft de TREK Marlin (maat S) van mijn vriendin 27,5″ wielen. Vanaf framemaat M zal de mtb in de meeste gevallen 29″ wielen hebben.

Mountainbike voor beginners TREK
TREK Marlin in maat S met 27,5″ wielen

Een mountainbike voor beginners en in het lagere prijssegment zal altijd uitgerust zijn met aluminium wielen. Carbon wielen vind je pas terug op mountainbikes in de hogere prijsklasse. Aluminium wielen zijn echter altijd een goede keuze.

Maar op wielen wordt vaak bespaard waardoor je snel tegen problemen kan oplopen. Zo was het in elk geval bij mijn allereerste mountainbike. Deze had dan wel een carbon frame maar om de prijs te drukken was er in mijn ogen fors bespaard op de kwaliteit van de wielen. Na verloop van tijd kreeg ik ook steeds vaker problemen met, voornamelijk, het achterwiel.

Gelukkig had ik toen een bekwame buurman die wel wat van het herstellen van wielen kende. Na verloop van tijd had ik het wel gehad en heb ik een beter setje wielen aangeschaft. Sindsdien had ik geen problemen meer met de wielen.

Houd bij de keuze van een mountainbike voor beginners zeker ook rekening met de kwaliteit van de wielset. De wielen zijn een belangrijk onderdeel en zijn het contactpunt met de grond, het terrein en alle obstakels. Goed functionerende en betrouwbare wielen zijn zeker geen overbodige luxe.

Groepset

Naast het framemateriaal en de kwaliteit van de wielen heeft de groepset die op de mountainbike gemonteerd is vaak de grootste invloed op de totaalprijs van de mountainbike.

In de mountainbike wereld zijn er twee grote spelers die groepsets voor de mountainbike leveren namelijk Shimano en SRAM. Welk groepset er precies op de mountainbike zit is afhankelijk van het merk en de afmontage waar ze zelf voor gekozen hebben. Bij de meeste merken vind je zowel mountainbikes met SRAM als Shimano groepsets.

De groepset van een mountainbike bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Remmen
  • Cassette
  • Tandwiel(en) en cranks
  • Shifter(s)
  • Ketting
  • Derailleur(s) en derailleurwieltjes

Een mix van componenten is soms ook mogelijk, zo kan je een bijna volledig met SRAM afgemonteerde mtb hebben maar toch remmen van Shimano hebben.

Ook een instapmodel mountainbike voor beginners is ofwel met SRAM of met Shimano onderdelen afgemonteerd. Op dergelijke instapmodellen vind je de wat goedkopere groepsets en onderdelen terug.

12-speed

Technologie en ontwikkeling staat natuurlijk niet stil. Een mooi voorbeeld daarvan is het verdwijnen van de voorderailleur. Waar er vroeger vaak 2 of zelfs 3 tandwielen op de mountainbike te vinden waren, is een enkel tandwiel steeds vaker de standaard. Hierdoor heb je geen voorderailleur meer nodig. Het enkele tandwiel wordt achteraan gecombineerd met een cassette met een heel groot bereik.

Ook hier wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een nieuwe standaard namelijk 12-speed. 12 speed wil zeggen dat de cassette 12 kransjes heeft. 12-speed is inmiddels de 11- en oudere 10-speed cassettes aan het voorbij streven en vervangen.

Vooraan heb je geen derailleur meer maar ook op het stuur komt er op die manier plaats vrij voor andere zaken zoals bijvoorbeeld de lockout van de voorvork of de bediening van een dropper post.

Laatstgenoemde is zeker geen must have of noodzakelijk item op een mountainbike voor beginners, maar moest je het (in een later stadium) toch willen dan is er zeker ruimte voor.

De bediening van de lock-out waarmee je de voorvork kan vastzetten, zodat deze niet meer in veert, vind je voornamelijk bij crosscountry mountainbikes terug op het stuur. Bij trail en enduro bikes en goedkopere hardtails wordt dit minder gedaan en kan je de vering rechtstreeks op de vork zelf locken.

Shimano of SRAM?

Om te weten te komen of de mountainbike waar jij je oog op het laten vallen een goede afmontage heeft is het verstandig om je een beetje in de mtb groepsets van Shimano en SRAM te verdiepen.

Een uitgebreid vergelijk tussen de 12-speed groepen van SRAM en Shimano kan je bekijken in onderstaand artikel:

SRAM vs Shimano 12-speed mtb groepen >>

Moet jouw mountainbike per sé een 12-speed groep hebben? Dat hoeft niet, maar hou er wel rekening mee dat 12-speed de nieuwe standaard is en dat het in de toekomst mogelijk moeilijker wordt om aan andere dan 12-speed onderdelen te geraken.

Veel mountainbikes voor beginners en instapmodellen zijn steeds vaker afgemonteerd met de instap 12-speed groepen van Shimano of SRAM.

SRAM 12-speed groepen

Bij SRAM heb je keuze uit 5 verschillende 12-speed groepen. De 12-speed groepen van SRAM kregen het achtervoegsel Eagle wat er op wijst dat het om 12-speed gaat:

  • XX1 Eagle (AXS)
  • X01 Eagle (AXS)
  • GX Eagle (AXS)
  • NX Eagle
  • SX Eagle

De 3 duurste groepen, XX1, X01 en GX, zijn ook verkrijgbaar in elektronische variant, SRAM AXS genaamd. Echter zal je elektronisch schakelen nooit op een mountainbike voor beginners terug vinden. Ook de gewone Eagle versies van deze groepen zijn vaak pas te vinden in het duurdere segment.

De meeste mountainbikes voor beginners die een SRAM afmontage hebben zullen afgemonteerd zijn met SX of NX, de twee goedkoopste groepsets.

Een combinatie van SX en NX is zeker ook mogelijk en hier en daar kan er ook al eens een GX onderdeel te vinden zijn bij de instapmodellen.

Belangrijk om te weten is dat de NX en SX cassette enkel te monteren zijn op een gewone SRAM body of een Shimano HG body. GX, X01 en XX1 cassettes vereisen een XD body van SRAM. Ben je van plan om ooit te upgraden naar GX of hoger of zelfs elektronisch schakelen dan is het belangrijk dat je weet dat je daarvoor een andere cassettebody nodig hebt.

SX en NX groepsets en onderdelen zijn erg goed om mee te beginnen. In een later stadium als er onderdelen stuk gaan of aan vervanging toe zijn kan je altijd bepaalde onderdelen een upgrade geven. Bijvoorbeeld SX upgraden naar NX of zelfs GX (op de cassette na dan). Eén van de betere upgrades die je in mijn ogen kan doen is de shifter upgraden.

Shimano 12-speed groepen

Bij Shimano is de keuze qua groepsets best groot met een totaal van 9 stuks. Op vlak van 12-speed is de keuze kleiner dan bij hun directe concurrent SRAM. Bij Shimano vind je 4 verschillende 12-speed groepen:

  • XTR
  • Deore XT
  • SLX
  • Deore

Ook hier geldt weer dat de duurste groepen, XTR en Deore XT, meestal niet te vinden zijn op de instapklasse mountainbikes. Een mix van SLX en Deore onderdelen komt het vaakst voor en zijn voor een beginner zeker en vast een goede en betrouwbare onderdelen. Hier en daar kan er zeker ook een Deore XT onderdeel mee in de mix zitten.

Beste keuze?

Welke keuze je hebt qua merk zal afhankelijk zijn van de mountainbikes die binnen jouw budget vallen en hoe ze afgemonteerd uit de fabriek komen. Wat je uiteraard wel kan doen als je een keuze hebt tussen verschillende modellen is de groepsets tegen over elkaar afwegen.

Op die manier kan je voor hetzelfde geld mogelijk bij de ene mtb een betere afmontage krijgen. Let er dan wel op dat er mogelijk op andere onderdelen bespaard werd. Een gulden middenweg tussen alle onderelen is dan ook vaak de beste keuze.

Op vlak van groepsets is een vergelijk tussen Shimano en SRAM makkelijk te maken:

SRAMSHIMANO
XX1 / X01XTR
GXDeore XT
NXSLX
SXDeore
Een SX groep van SRAM komt overeen met een Deore groep van Shimano enz.
Tip

De onderdelen van de groepset zijn onderhevig aan slijtage of kunnen wel eens stuk gaan. Ze zullen dus ooit een keertje vervangen dienen te worden. Wanneer het zover is kan je ook beslissen om enkele onderdelen te upgraden. Heeft de mountainbike van jouw dromen uitstekende specificaties en onderdelen maar valt de groepset wat tegen, dan is er dus zeker geen reden tot paniek want je kan later nog upgraden.

Kies je voor de beste groepset en bespaar je op kwaliteit van de wielen, frame of zelfs de vering dan kom je achteraf altijd duurder uit wil je ook die onderdelen upgraden.

Waar kan je nog zoal op letten?

Naast het materiaal van het frame, de wielen en de afmontage kan je nog met enkele andere zaken rekening houden:

Tubeless setup

Tubeless is net als de 12-speed schakelgroepen steeds meer de standaard aan het worden bij de mountainbikes in alle prijscategorieën. Echter worden de meeste mountainbikes nog steeds met binnenbanden afgeleverd vanuit de fabriek.

Een extra service die je kan vragen aan de fietswinkel is om de banden tubeless te maken. Zo voorkom je in elk geval al dat je tijdens de eerste ritten lekke binnenbanden moet gaan vervangen. Hiervoor moet je natuurlijk wel een mountainbike gekozen hebben met minstens tubeless ready wielen.

Wil je de voordelen van een tubeless setup hebben zonder daarvoor al gauw een nieuwe wielset aan te moeten kopen, houd hier dan zeker rekening mee bij de aankoop van een mountainbike.

Voorvork

Een hardtail mountainbike is voorzien van een voorvork. Bij crosscountry mountainbikes zit de veerweg meestal rond de 100mm. Naast de twee grote spelers op vlak van vering en voorvorken, Fox en Rockshox kan een mountainbike voor beginners ook uitgerust zijn met een voorvork van Suntour. Deze zijn goedkoper dan de twee andere merken maar zeker geen slechtere keuze.

In de instapklasse van mountainbikes zal de mtb vaak uitgerust zijn met de Rockshox Judy of Suntour XCR32 of XCM32. Beide modellen zijn verkrijgbaar met spiraalveer (coil) of luchtvering. De Fox 32 voorvork vind je niet snel op de instapmodellen van mountainbikes.

Een luchtgeveerde voorvork kan je makkelijk instellen met behulp van een voorvorkpomp. Wil je een coil of spiraalveer aanpassen dan dien je de veer zelf te vervangen. Crosscountry mountainbikes in hogere prijsklassen hebben altijd een luchtgeveerde voorvork omdat deze ook gewoon lichter van gewicht is. Bij enduro en downhillbikes zie wel vaker een spiraalveer of coil.

Welk merk moet je kiezen?

Er zijn talloze fietsmerken die mountainbikes aanbieden. Iedereen kent merken zoals TREK, SCOTT, Giant, Cannondale, Canyon, Orbea en Specialized wel. Maar ook merken als Cube, BH, Focus en Ghost zijn heel erg populair en bekend bij het grote publiek. Veel keuze dus waardoor je al snel de bomen door het bos niet meer ziet.

En elk merk zal van zichzelf beweren dat zij het beste zijn. De keuze kan je in principe makkelijk inperken door eens in je omgeving te kijken welke fietswinkels er zijn en welke merken zij aanbieden. We gaan er dus even van uit dat je je mountainbike voor beginners in de winkel gaat kopen… Door in een bepaalde straal winkels te bezoeken zal je al een heleboel merken kunnen uitsluiten…

Zo is er in mijn omgeving vooral keuze tussen Trek, Scott, Orbea en Ridley. Voor andere merken zou ik al wat verder moeten rijden of online / tweedehands kijken. Ik verkies de service van de winkel vandaar dat ik tussen deze twee merken een keuze heb gemaakt.

Het grote voordeel van een verdeler te kiezen die in jouw buurt gevestigd is, is natuurlijk dat je er snel terecht kan bij problemen of wanneer er een onderhoud aan de mountainbike nodig is.

De meeste fietswinkels zullen je wel verder helpen, ook al is jouw mtb van een ander merk en niet bij hen aangekocht. Of je in zo’n geval op dezelfde service kan rekenen is echter nog maar de vraag…

Conclusie

De blitse mountainbikes van de pro’s zien er natuurlijk ook erg goed uit, maar als gewone en recreatieve mountainbiker, beginner of meer ervaren, heb je zo’n dure mountainbike natuurlijk niet per sé nodig. Wil je eerst wat voeling krijgen met de sport en kijken of het wat voor jou is dan ga je er natuurlijk niet meteen duizenden euro’s tegenaan (willen) gooien.

In dat opzicht is een goed afgemonteerde mountainbike voor beginners in de prijsklasse rondom de €1000 zeker een goede investering waar je veel en veilig plezier aan zal kunnen beleven.

Mountainbike voor beginners

Mountainbikes van ver onder de €1000 raden we aan om links te laten liggen. Dit type mountainbike is meestal niet geschikt om echt offroad te gaan. Doe je dat toch dan ga je vaak al snel te maken krijgen met diverse problemen en mankementen.

Wil je echt proeven van het mountainbiken en niet meteen met pech aan de kant of weer bij de fietswinkel staan, investeer dan in een goede mountainbike voor beginners met minstens een 12-speed SRAM SX of Shimano Deore afmontage of beter. Zo ben je meteen ook van die voorderraileur verlost en heb je een groepset waar je op kan vertrouwen wanneer je echt offroad gaat.

Heb je de smaak van het mountainbiken uiteindelijk echt te pakken dan kan je je beginners mountainbike nog voorzien van diverse mtb upgrades.

Vond je dit artikel nuttig, heb je er wat van opgestoken of heb je nog een waardevolle aanvulling? Laat het ons dan zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Foto van auteur

AUTEUR

Geert is een recreatieve marathon mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij de Stoneman Arduenna en de Limburg 200 MTB ultra in 1 dag. Daarnaast is hij gediplomeerd fietstechnieker.

Plaats een reactie

cover e-book zonder zorgen de winter door

ontvang het GRATIS e-book: "Zonder zorgen de winter door"

Maak jezelf en je mountainbike winterproof. Met checklijst, zodat je zeker niets vergeet.

You have Successfully Subscribed!

MTB blueprint

ontvang het GRATIS e-book: "MTB Blueprint"

Geniet van zorgeloze en pechvrije ritten met deze snelle checks en slimme tips, elke keer opnieuw! Met handige checklijst, zodat je zeker niets over het hoofd ziet.

You have Successfully Subscribed!