Mountainbiken voor dames: begin optimaal uitgerust aan jouw avonturen

beginnen-mtb-dames

Ben je vrouw en heb je plannen om alleen of wellicht samen met een groepje dames (en / of heren) te beginnen met mountainbiken? Dit artikel is speciaal voor jou geschreven. Ten behoeve van het mountainbiken voor dames zijn er legio producten verkrijgbaar die jouw offroad rit aangenamer maken en die specifiek afgestemd zijn op jouw vrouwelijke anatomie en voorkeuren. 

Door de toenemende populariteit van mountainbiken onder dames, onder andere doordat er meer en meer animo voor is op TV, komen er regelmatig nieuwe producten beschikbaar. Mountainbikevibes.be houdt jullie dames hier graag van op de hoogte. Aan het einde van dit artikel sta jij volledig op maat uitgerust klaar voor de start van je fietsrit.

Mountainbiken voor dames: veel overeenkomsten met ‘the guys’  

Vooraleer we een opsomming geven van alles wat specifiek voor jou als vrouw op de markt is gebracht om prettig te kunnen mountainbiken, eerst even wat over de overeenkomsten met het mannenmountainbiken. Zaken die je wel nodig hebt maar die niet per sekse verschillen.

Je fietst als vrouw immers natuurlijk over dezelfde wegen en paden als de heren. Daarbij nuttig je dezelfde soorten voedingssupplementen. En veel noodzakelijke equipment is hetzelfde. Want waarom zou jij als vrouw immers andere:

gebruiken dan mannen? Heel veel accessoires en gereedschappen hebben dus een generiek karakter. Met de juiste hulpmiddelen kan ook jij als dame je cassette vervangen of je mtb tubeless maken.

Hoewel het natuurlijk in de praktijk zo is dat dames andere kleurstellingen en dergelijke prefereren dan kerels, richt dit artikel zich niet specifiek op de esthetische kant van de zaak. Ten aanzien van het mountainbiken voor dames willen we hier met name tonen welke accessoires een daadwerkelijk functionele en toegevoegde waarde hebben voor de mountainbikende vrouw.

Waarin zitten de verschillen tussen mountainbiken voor dames en heren dan?

Het onderscheid tussen mountainbiken voor dames en voor heren zit hem vooral in de hierna volgende aspecten. We zullen ze verderop per onderwerp gedetailleerd toelichten en aangeven waar jij als vrouw ten aanzien van het mountainbiken op moet letten bij je aankopen en waarom. De verschillen vind je in:

  • Het model van de mountainbike zelf, inclusief het zadel waarop je zit;
  • Specifieke mountainbike kleding voor dames;
  • Accessoires, speciaal voor dames, ten behoeve van het mountainbiken.

Overweeg jij om als beginnend mountainbikester in een complete uitrusting te investeren of wil je je mountainbike inventaris als meer ervaren fietsster uitbreiden met specifieke ‘damesgear’? Let dan even goed op!

Waarom een mountainbike speciaal voor dames kopen?

Er zijn zeer, zeer veel modellen mountainbikes op de markt in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor hardtail of full suspension, voor een fiets zonder of met elektrische aandrijving en voor een beperkte 27,5 inch (bij kleinere frames of enduro/downhill mtb’s) of juist extra grote wielmaat zoals de 29’er. Die keuzemogelijkheid geldt voor zowel mannen als vrouwen. 

Diverse van die verschillende typen mountainbikes zijn er in specifieke damesuitvoeringen. Dames kunnen onderling verschillen in lengte maar gemiddeld genomen zijn ze wel flink wat kleiner dan mannen. Al naar gelang hun lengte hebben ook dames een mountainbike met een specifieke framemaat nodig.

Wel hebben ze vrijwel allemaal tamelijk significante geometrische verschillen ten opzichte van het gemiddelde mannelijke lijf, zelfs wanneer ze even groot als mannen zijn. Vandaar dat je de mogelijkheid hebt om een mountainbike speciaal ontworpen voor dames te kopen.

Veel damesmountainbikes zijn daarom bijvoorbeeld uitgerust met een knik in de schuine bovenbuis, daar waar die de zadelbuis ontmoet. De reden daarvoor is dat je, wanneer je als dame over de buis heen van je mountainbike afstapt, die bovenbuis dan niet met je kruis raakt. De bovenbuis is bovendien korter en wat lager.

Echter zijn ook de handgrepen van een typische dames mountainbike vaak net iets minder breed uitgevoerd zodat ook smallere, slankere handen goed grip weten te houden. Vandaar ook dat de stuurbreedte dikwijls iets is ingekort ten opzichte van een mannenmodel fiets en de remgrepen net wat dichter bij het stuur staan. 

Aangezien dames met gemiddeld 1,67 meter en 72 kg 13 kilo lichter zijn dan mannen, wordt de vering van iedere mountainbike op een damesmodel iets lichter afgesteld om toch comfortabel te kunnen functioneren. Dit kan je trouwens ook makkelijk zelf doen met behulp van een (voor)vorkpomp. De cranks waaraan de pedalen zijn bevestigd zijn dikwijls iets korter omdat je anders te veel omhoog zou worden gedrukt tijdens het fietsen. 

Waar kun je je mountainbike dames model kopen?

In sommige (online winkels) kan het even zoeken zijn naar specifieke mountainbikes voor dames. Ben je echt een beginner die nog niet weet of het een ‘hobby for life’ is? In dat geval biedt Decathlon een assortiment mountainbike dames modellen aan tegen sterk gereduceerde tarieven van enkele honderden euro’s.

Realiseer je alleen wel dat je niet te veel van de kwaliteit van zo’n fiets kunt verwachten. Zit je al snel met pech onderweg dan zorgt dat niet voor de leukste kennismaking met de mountainbikesport. Tenzij jij als vrouw alles graag zelf repareert?

Gelukkig kun je bij Decathlon ook terecht voor fietsen van betere kwaliteit die onder andere afgemonteerd zijn met stevigere, hoogwaardigere en lichtere onderdelen.

Bekijk het totale aanbod van dames-mountainbikes op hun site >>

Is de prijs voor jou niet zo belangrijk en wil je per se niet naar Decathlon? Ook Cube biedt een breed assortiment mountainbikes voor dames aan. Ga je voor kwaliteit kies dan voor een van de meeste gerenommeerde merken op mountainbike gebied namelijk Cube. Een Cube mountainbike voor dames, dat is toch wel de ‘crème de la crème’.

Cube dames mountainbikes

Rust je mountainbike minimaal uit met een 2-tal belangrijke ‘on-bike’ accessoires. Hoe je allereerst de beste bidonhouder kiest, dat vertellen we je graag. En vergeet geen speciale mountainbike fietsbel te monteren. Daar schuif je de langzame mannen zo mee aan de kant.

Waar op letten ten aanzien van het zadel van je MTB?

In zijn algemeenheid zul je in de range van specifieke damesmodellen wat minder aanbod vinden dan voor wat betreft de generieke uitvoering van mountainbikes met een uniseks karakter. Kun je binnen dat smallere damesassortiment echt niks vinden wat lekker zit of hou je juist niet van die typische dameskleurstellingen? Probeer dan gerust een conventioneel model mountainbike dat ook voor heren geschikt is.

Het kan zomaar zijn dat dat jouw voorkeur heeft. In principe kan iedere normale mountainbike voor zowel dames als heren geschikt gemaakt worden door middel van de juiste afstelling qua zadelhoogte, zithouding en stuurhoogte.

Hoe kies je het beste mtb zadel?

Je kunt dat normale mountainbikemodel wel een stuk geschikter maken voor jou als dame door het te voorzien van een specifieke mountainbikezadel voor dames. Doordat de zitbeenderen van iedere vrouw relatief ver uit elkaar staan in vergelijking met die van de man, is een breed maar kort zadel noodzakelijk. In een eerder artikel dat we schreven kun je alles lezen over waar je op moet letten wanneer je een mountainbikezadel specifiek voor dames wilt aanschaffen. 

Mountainbike kleding speciaal voor dames

Nu je die fantastische mountainbike geschikt voor jou als vrouw hebt uitgekozen, is het tijd om je eigen lichaam te gaan uitrusten met equipment die speciaal voor jou als mountainbikester is ontwikkeld.

Mountainbike kleding voor dames omvat een breed scala aan artikelen, overwegend in kleurstellingen die net iets genuanceerder zijn dan bij de heren. Maar vooral ook in functioneel opzicht zijn er verschillen zodat jij je (nieuwe) favoriete hobby optimaal kunt beoefenen.

MTB broek voor dames (met zeem)

Ga niet fietsen zonder fietsbroek of onderbroek met zeem! Dat zal je achterwerk geen goed doen namelijk, zelfs niet wanneer je een geweldig dameszadel hebt gemonteerd. Kies daarbij niet voor de eerste de beste broek die een man ook zou aantrekken. Die is immers niet op de pasvorm en specifieke anatomie van de vrouw afgestemd.

Een dame heeft wat bredere heupen die als een zandloper richting de taille toelopen. Een fietsonderbroek voor dames mét zeem sluit daar naadloos op aan.

De beste mountainbike onderbroeken voor dames en heren hebben we al eens eerder gereviewd (zie link boven de foto). Echte recreatieve fietsers blijken liever niet in een strakke fietsbroek als top-layer te gaan fietsen maar willen wel het fietscomfort van een zeem. Daar is zo’n broek voor bedoeld.

Ga je wel voor een echte sportieve rit dan is een fietsbroek met zeem als toplaag absoluut aan te bevelen. Daaronder draag je in principe niets. Veelal is zo’n fietsbroek voorzien van bretels.

Fietsbroeken die speciaal voor dames zijn ontwikkeld houden in dat opzicht vaak rekening met de vrouwelijke borstpartij en er zijn er dan ook met een kliksysteem om toiletbezoek te vergemakkelijken. Menig vrouw rijdt om die reden met een fietsbroek zonder bretels maar met extra borgende elasticiteit rond de taille zodat de fietsbroek nooit afzakt.

De typische dames fietsbroeken zijn uitgerust met een speciaal vormgegeven zeem omdat het heupgebied van dames wat breder is en speciale ondersteuning nodig heeft. Ons artikel m.b.t. lange en korte fietsbroeken helpt je de juiste fietsbroek als vrouw te selecteren. Ga je voor een kortere broek, schaf dan ook beenstukken aan zodat je die korte broek ook kunt gebruiken als het wat kouder is of aan het begin van een rit.

Mountainbike schoenen speciaal voor dames 

De gemiddelde schoenmaat van een vrouw ligt in België en Nederland rond maat 39 en bij heren is die ruim 4 maten groter. Vandaar dat kleinere schoenen daardoor dikwijls ook als feminien worden aangemerkt en schoenen in grotere maten als herenschoenen.

Afgezien van de maat verschilt de voetvorm van dames en heren niet significant. Over het algemeen zijn de voeten van dames wat smaller. Ben jij een vrouw met brede voeten dan kan een kleinere maat van een herenschoen je ook goed passen. Bovendien kun je een dergelijke schoen qua pasvorm corrigeren door te werken met zooltjes en speciale sokken.

Heb jij van die typische poezelige (zachte, kleine) vrouwenvoetjes, dan is de kans groot dat je alleen specifieke damesschoenen in jouw maat vindt. Gelukkig is daarin behoorlijk wat keuze. We hebben in het artikel mtb schoenen voor dames al het een en ander qua aanbod voor je op een rijtje gezet.

Alleen al voor het nemen van de beslissing omtrent de juiste mountainbikeschoen zullen de meeste dames een hele zaterdag kunnen uittrekken. Je wordt namelijk geconfronteerd met een groot aantal keuzemogelijkheden, onder ander voor wat betreft je kliksysteem en het sluitsysteem van de schoenen. Dat zijn echter niet per se vrouwspecifieke keuzes.

Al deze schoentechnieken ten aanzien van het mountainbiken zijn ook voor mannen beschikbaar. Raadpleeg daarom ook even onze algemene MTB schoenen koopgids om daar wijs uit te worden. 

Nu je overigens toch in die schoenwinkel bent, neem dan meteen even een paar overschoenen mee voor natte en koude perioden en koop mountainbike sokken voor ieder seizoen.

Ervaar je enigszins weerstand tegen het klikpedaalsysteem (SPD) en ben je bang dat je ermee zult vallen? Je bent niet de enige met die angst. Fietsen met dit systeem kent vele voordelen en we zijn er van overtuigd dat jij uiteindelijk niets anders zult willen. Maar peins je er niet over om aan een klikpedaalsysteem te beginnen, kies dan voor een zogenaamde ‘flat pedal’ schoen voor dames.

Mountainbike shirt voor dames

Een shirt is een van de meest basale kledingstukken in elke garderobe, ook als die garderobe alleen maar is gevuld met mountainbikekleding. Fietsshirts zitten behoorlijk strak om het lichaam hetgeen zorgt voor aerodynamica. Dit is er echter ook op gericht om zweet af te voeren en de fietser te behoeden tegen de effecten van zowel kou, regen als warmte. 

Voor mountainbikeshirts geldt dat deze dikwijls over extra zakken beschikken zodat je dingen kunt meenemen tijdens je rit. Het voorgaande betreft zowel dames- als herenshirts. Maar dames hebben borsten, dat wist je vast al. Het bovenlichaam is anders gevormd. Wil je daarom een goede pasvorm kunnen waarborgen dan kies je voor een speciaal mountainbike shirt voor dames.

We hebben het internet ook voor je afgestruind om onderzoek te doen naar de beschikbaarheid van speciale fiets-bh’s. Die hebben we niet gevonden. Een sport-bh blijkt iets te zijn met een generiek karakter dat voor verschillende activiteiten gebruikt kan worden. Dus Google niet op de termen ‘MTB bh’ of ‘mountainbike bh’. Wel zijn er sport-bh’s met verschillende steungradaties, van relatief gemiddeld tot veel steun.

Op een wielrenfiets zit je relatief statisch en in dat geval is een sport-bh die een gemiddelde mate van steun geeft voldoende. Als mountainbikester ga je echter dikwijls frequenter uit het zadel en maakt je bovenlijf flinke, schokkende bewegingen. Wij bevelen daarom van harte een sport-bh aan die intensief ondersteunt. In alle eerlijkheid is die mate van ondersteuning niet altijd goed online in te schatten. Eerst passen maar!

Een mountainbike shirt voor dames met korte mouw, een mountainbike shirt voor dames met lange mouw en extra dikke shirts voor de wintermaanden, het is allemaal beschikbaar. Kies je voor een kort mouwtje dan kun je de seizoen toepasbaarheid vergroten met behulp van armstukken. Onder een mountainbike shirt met lange mouwen draag je, ook als dame, het best een ondershirt.

Mountainbike jas voor dames

Niets is lekkerder dan fietsen met heerlijk weer. Maar het is helaas niet altijd zomer en mountainbiken is een sport die je ook prima in de herfst en in de winter kunt beoefenen. Water, kou en modder zorgen dan voor een extra dimensie en geven de sport een nog heroïscher karakter. Het is wel verstandig om je in deze jaargetijden goed te kleden op regen, wind en lage temperaturen. Een mountainbikejas voor dames is dus onmisbaar. 

In eerste instantie lijken de verschillen tussen de winterjassen voor dames en heren niet erg groot. Ook hier geldt weer dat, om tegelijkertijd aerodynamisch te blijven en tevens bestand te zijn tegen weer en wind, de pasvorm op maat moet zijn. Dat geldt niet alleen voor de maat van de jas maar ook voor de totale modellering die moet passen bij het specifieke bovenlichaam van een vrouw en niet bij een robuust mannentorso.

Decathlon heeft gelukkig diverse betaalbare modellen mountainbike jassen voor dames beschikbaar van verschillende merken. Zoek je een bijzonder printje met net wat meer typisch damesachtige kenmerken? In dat geval is DHB het merk dames fietsjas voor jou. In het artikel over mountainbikejassen voor dames vind je een opsomming van de beste jassen die wij op het Internet tegenkwamen.

Regenjas voor dames voor tijdens het mountainbiken

Hoewel je met de meeste mountainbikejassen voor dames warm en redelijk droog blijft, is de stof veelal niet volledig wind- en waterbestendig. Dat komt mede omdat het ook belangrijk is dat een dergelijke jas de lichaamswarmte kan afvoeren zodat je niet oververhit raakt op je fiets.

Er zijn echter ook specifieke mountainbike jassen voor dames verkrijgbaar die wel volledig wind- en waterdicht zijn en die toch ademen. Veelal zijn ze voorzien van het zogenaamde GORE-TEX®, een hoogwaardige, membraanachtige stof met unieke eigenschappen. Onder andere het Italiaanse sportkledingmerk Castelli heeft diverse van dergelijke hoogwaardige (regen)jassen voor dames in het assortiment.

Mountainbike handschoenen voor dames

Tijdens het mountainbiken zijn goede handschoenen nodig om je handen te beschermen, ze te ontlasten, grip te houden en ze warm te houden wanneer het koud is. Dat dames gemiddeld smallere handen hebben dan heren zal je niet verbazen.

De maten voor dames variëren van 16,5 cm handomtrek tot 21,5 cm wat internationaal maat XL is voor dames. Voor heren beginnen de maten pas bij een omtrek van 20,5 cm (XS) en dat loopt door tot XXL met 27 cm (en nog groter als het per se nodig is).

Doordat dames dus per definitie kleinere handen hebben, zorgt ervoor dat zij ook in mountainbikeland hun eigen handschoenenlijn hebben, ondanks dat de overige anatomische handverschillen niet erg evident zijn.

Wij maakten de keuze welke mountainbike handschoenen voor de zomer jij als fietsende dame het beste kunt dragen alvast wat makkelijker. Ga je in de donkere maanden op pad, lees dan ons artikel voor beste MTB fietshandschoenen voor de winter.

De ultieme mountainbike gids

De Ultieme mountainbike gids

Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!

MTB accessoires voor dames

Zo daar sta je dan als (beginnend) mountainbikende vrouw, leunend op het stuur van jouw speciale mountainbike voor dames in je unieke mountainbike dameskleding. Ben je nu klaar voor vertrek? Nee dus, je mist nog enkele cruciale accessoires die speciaal voor dames, die op de mountainbike stappen, ontwikkeld zijn.

Mountainbike helm voor dames

Mocht je vallen met je mountainbike, en dat gaat vast en zeker een keer gebeuren, dan is je hoofd het meest kwetsbare deel van je lichaam. Dat wil je dus goed beschermen door middel van een speciale mountainbike helm.

Geschikte helmen zijn voor dames en voor heren in functioneel opzicht niet significant verschillend. Een typische mountainbikehelm beschikt over een klepje aan de voorzijde voor beter zicht en bescherming tegen laaghangende takken. Daarnaast is een mountainbikehelm aan de achterzijde vaak wat lager dan een wielrenhelm, mocht je op je achterhoofd vallen.

Dames hebben veelal een hoofdomvang die kleiner is dan 57 cm, terwijl vrijwel elke man daarboven zit. Veel dames zullen daarom voor een mountainbike helm moeten kiezen met een kleinere maat. Gebruik ons artikel “hoe kies je de beste helm om te mountainbiken?” om een verantwoorde keuze te maken.

En om koude oren tijdens je rit in de winter te voorkomen kies je er meteen de juiste mountainbike muts voor onder je helm bij.

Mountainbike bril speciaal voor vrouwen

Bijna klaar! Maar je mist nog iets essentieels, namelijk een speciale bril waarmee dames kunnen mountainbiken. Een mountainbike- of fietsbril heeft diverse functies. Zo’n bril beschermt je ogen en je gezicht tegen fysieke gevaren zoals bijvoorbeeld laaghangende takken. Ook komt met een bril opspattende modder niet in je ogen terecht zodat je niet een kwartier lang hoeft te ‘knijpen’.

Vanzelfsprekend heeft een goede mountainbikebril voor dames ook de functie om het zonlicht te dempen. Maar wist je dat je bij sommige modellen de glazen kunt wisselen en afgezien van zonwerende glazen ook kunt kiezen voor contrast verhogende glazen?

Daarmee zie je in een donker bos juist net wat scherper. Selecteer de beste mountainbike bril voor dames met behulp van ons uitgebreide artikel hierover.

Speciale GPS sporthorloges voor vrouwen

Op ons mountainbike platform beschreven we een hele tijd geleden al de beste sporthorloges met ingebouwde GPS en hartslagmeter. Die sporthorloges zijn veelal verkrijgbaar in verschillende maatvoeringen waardoor er ook exemplaren beschikbaar zijn die passen om een slanke damespols.

Wel is het daarbij zo dat een kleinere ‘kast’ ook minder mogelijkheden biedt voor het integreren van alle technieken. Soms is daardoor bijvoorbeeld ook de batterij in een S-variant (small) wat kleiner en gaat deze wat minder lang mee dan de XL-versie van hetzelfde sporthorloge.

De functies van dergelijke sporthorloges zijn voor mannen en voor vrouwen in beginsel gelijk. Waarom zou er immers een onderscheid zijn in wat het horloge allemaal meet?

Aangezien een sporthorloge een hele investering kan zijn, zijn er inmiddels wel veel ‘watches’ beschikbaar die vooral qua uiterlijke kenmerken afgestemd zijn op de eisen en wensen van de vrouw. Het mooie is dat je zo’n prachtig gestyled dames sporthorloge ook prima kunt dragen in je vrije tijd. Kijk maar eens op bol.com voor een fraaie verzameling sporthorloges voor dames.   

Met een sporthorloge monitor je je route en prestaties. Het nadeel van een sporthorloge is dat je de gegevens tijdens het fietsen niet eenvoudig kunt aflezen. Hou je handjes aan het stuur!

Wil je wel duidelijke informatie tijdens de rit, dan schaf je het beste een GPS fietscomputer aan. Het scherm zit dan aan je stuur. Dergelijke fietsnavigatie wijst je de weg en is zelfs in combinatie met een sporthorloge te gebruiken. Lees bijvoorbeeld op je GPS-scherm af welke hartslag je sporthorloge meet. GPS-fietscomputers zijn er alleen in uniseks variant.

Investeer je liever niet in een fietscomputer maar is je smartphone voor jou meer dan voldoende om jouw ritten en prestaties te tracken, gebruik dan zeker een goede en stevige telefoonhouder voor de fiets zodat jouw smartphone, net als jezelf telkens veilig en wel de eindmeet haalt.

Tips voor dames om steeds te blijven presteren als mountainbiker

Mountainbiken kun je doen in je eigen tempo en met je eigen ambities. Wil je gewoon lekker fietsen zonder concrete prestatiedoelen? Daar is niks mis mee. Maar ben je gedreven om te winnen en / of jezelf steeds zichtbaar te verbeteren? In dat geval kun je je voordeel doen met de vele tips van een ex topsporter die topprestaties heeft geleverd binnen diverse segmenten van de wielersport waaronder het mountainbiken en veldrijden. 

In haar boek ‘Het leven, dat is pas topsport!’ legt ex veldrijkampioene Sanne van Paassen uit Nederland uit, hoe je volgens haar steeds opnieuw kunt blijven pieken in de sport en in het leven in het algemeen. Wij schreven overigens een complete review van haar boek.

Conclusie

Mountainbiken voor dames vergt net als bij de heren een materiële investering. Hoewel er veel overeenkomsten zijn voor wat betreft de noodzakelijkheden om lekker te kunnen fietsen, zijn er ook een aantal verschillen in hetgeen dames ten opzichte van heren nodig hebben.

Er zijn speciale mountainbikes voor zowel dames als heren. Een specifieke damesmountainbike aanschaffen is geen absolute must, maar het is wel heel erg prettig wanneer je fiets volledig op jouw vrouwenlichaam is afgestemd. Kies daarom in elk geval een specifiek mountainbike zadel voor dames. Voor wat betreft kleding zoals een mountainbikeshirt en fietsbroek met zeem voor dames, kun je als dame niet om de specifieke vrouwelijke modellen heen. Een herenmodel, dat zit gewoon niet bij jou.

Voor veel kledingstukken en accessoires zoals mountainbike schoenen, helmen, brillen en handschoenen geldt dat die qua aard niet significant verschillen van het heren assortiment.

De anatomie van de vrouw wijkt niet op alle punten wezenlijk af van die van de heren. Vaak zijn de maten die dames nodig hebben echter wat kleiner. Daarom zijn veel accessoires in die kleinere maten vooral in esthetisch opzicht vorm gegeven conform de (veronderstelde) vrouwelijk eisen en wensen. Veel roze dus.

Ben jij als mountainbikende dame niet zo gevoelig voor mode en uitstraling dan kom je veelal toe met het algemeen gangbare en beschikbare assortiment dat ook geschikt is voor heren. 

Gebruik dit artikel om je totale inventaris te selecteren en als dame klaar te geraken voor een start als mountainbiker. We zien je wel een keer voorbij fietsen/flitsen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”